Káva a jej (ne)ekologickosť

          Dá sa povedať, že známe porekadlo chlieb náš každodenný vystriedalo v priebehu niekoľkých storočí heslo káva naša každodenná. Ľudia sú pitím kávy doslova posadnutí a preto niet divu, že každý deň sa vypije v priemere 2 miliardy šálok kávy, čo je v prepočte približne 12 miliónov ton kávového odpadu (denne!). Má aj toto, napohľad nevinné dodávanie si energie či vychutnávanie si svojej šálky kávy, dôsledky na našom životnom prostredí? A dajú sa obmedziť?

Kapsulová káva

          Spotreba kávy rastie, ľudia majú čoraz menej času, a práve preto kávové stroje na kapsule zažívajú obrovský rozmach. Sú skvelé, pretože vám zoberú málo času a navyše ich chuť polahodí aj najväčším kávovým lahodníkom. Ich dopad na životné prostredie je však katastrofický. Ochrancovia prírody spočítali, že z použitých kapsúl v USA z roku 2014 by sa dal vytvoriť reťazec, ktorý by obtočil našu planétu minimálne 12krát. Ak to chcete ešte presnejšie, použité kapsule by ste mohli poukladať na dĺžku 481 miliónov metrov. A v čom tkvie hlavný problém týchto kapsúl? Nielenže tvoria odpad ako taký, ale väčšina z nich je aj nerecyklovateľná. Spoločnosť Keurig dokonca nakrútila krátke video, ktoré nazvala Kill the K-cups before it kills our planet ,v preklade Zničte kávové kapsule predtým, ako oni zničia našu planétu. Ľudia v ňom žijú svoj bežný život, keď sa zrazu na nich vrhne obrovský robot poskladaný práve z kávových kapsúl a brutálne ich napadne. Táto spoločnosť chcela poukázať na ľahostajnosť ľudí voči našej prírode a vytváranie obrovského množstva odpadu prostredníctvom pitia kapsulovej kávy.

Ekologické kapsule

-Ak doma máte takýto stroj na kapsulovú kávu, nemusíte ho hneď vyhadzovať (čo by, mimochodom, viedlo len k ďalšiemu zbytočnému odpadu). Ekologickým riešením je kupovanie práve recyklovateľných kapsulí. Spoločnosť Nespresso predáva už len recyklovateľné kapsule. A aj napríklad ďalšia spoločnosť, Original food, vyrába kompatibilné (recyklovateľné) kapsule s kávovými strojmi Nespresso.

– Iným riešením sú takzvané znovunaplniteľné kapsule. Majú dlhodobú životnosť, sú spracované z ocele, ušetríte a ich jediným odpadom je len kávová usadenina, ktorú môžete hodiť do kompostu.

Instantná a zrnková káva

          Ak patríte k milovníkom práve jednej z týchto dvoch káv, ani ICH produkcia nepatrí k tým, ktoré neznečisťujú životné prostredie. Už len pestovanie tejto kávy je veľmi neekologické . V sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch bolo tradičné pestovanie kávy nahradené technickým poľnohospodárstvom, ktoré viedlo k zničeniu lesov, pralesov, pestovaniu jednej plodiny a používaniu chemických hnojív a pesticídov. Keďže spotreba kávy rástla (a stále rastie), poľnohospodári chceli zvýšiť rýchlosť jej dozrievania a preto vyrúbali stromy a lesy a vytvorili na ich pôde obrovské plantáže, na ktoré s ľahkosťou praží slnko. Absencia týchto lesov znamená stratu úkrytu pre mnohé živočíchy, vymretie niektorých druhov vtákov či zničenie izotopov.

         Ďalším (eko)problémom je spotreba vody pri jej výrobe a pestovaní. Samotné pestovanie je veľmi náročné na vodu, avšak odpadová voda vzniká aj pri čistení zŕn. Tieto zrná sa opláchnu vodou a popritom vypúšťajú do vody cukry, ktoré obsahujú. Keď sa tie neskôr dostanú do riek, proces ich rozloženia odčerpá veľa kyslíka, čo môže ohroziť živočíchov.

         Neposledným problémom je odpad. Či už ide o kávové kapsule, pomleté kávové zrná, či ostatok po vypití „tureckej kávy“, ľudia sú nedôslední a často tieto zvyšky končia v komunálnom odpade.

A aké sú alternatívy?

          Samozrejme, nikto vás teraz nenúti prestať kávu piť, avšak je tu zopár spôsobov, ako si vychutnať svoju šálku kávy a neubližovať pritom našej planéte.

  • Zisťujte si o káve, ktorú pijete, z akého prostredia pochádza. Exituje totiž typ ekologickej kávy, ktorá je pestovaná v tieni. Sú to tzv. agroforesty – pralesy, v ktorých sa káva vysádza a pritom nespôsobuje žiadnu ekologickú pohromu.
  • Spotrebu vody pri výrobe kávy, samozrejme, nezmenšíte, ale je tu jedna pozitívna správa. Len prednedávnom, anglickí a kolumbijskí vedci vynašli techniku, ktorou sa dá odpadová voda premeniť na elektrinu. Vyvinuli systém v podobe palivového článku, ktorý využíva nie chemikálie, ale mikróby požierajúce odpad vo vode. Je to spôsob, ktorý je nielen schopný odstrániť znečisťujúce látky ale vyrobí pritom i trochu elektrickej energie.
  • A čo s kávovou usadeninou? Existuje veľa spôsobov ako ju využiť. Najjednoduchšou cestou je vyhodiť ju do kompostu. Káva je bohatá na dusík, ktorý zrýchľuje proces rozkladania sa.

– Kávový odpad môžete použiť aj ako odpudzovač mravcov alebo slimákov. Jej pH sa pohybuje okolo hodnoty 4, 5 a keďže slimáky ani mravce kyslosť neznesú, stáva sa tak efektívnym repelentom.

-Kofeín z použitej kávy zlepšuje krvný obeh a živiny, ktoré sa s ľahkosťou vstrebávajú pod pokožku zlepšujú pleť, akné aj celulitídu.

-Posledným zaujímavým spôsobom je využitie kávového zvyšku ako deodorant. Dáte ho do plastovej nádoby, urobíte diery vidličkou a uložíte do chladničky. Tento hand-made deodorant pohltí všetky nechcené vône .